Alle categoriën Persoonlijk Shoptips Zelf maken

Pindakaas powerrr

Het is inmiddels denk ik een publiek geheim dat ik nu niet bepaald uitblink in de keuken. Creativiteit in het eten bereiden is mij totaal vreemd, ik ben meer het type dat naast het standaard “aardappel-groente-stukje-vlees”-menu alleen kan koken aan de hand van een kookboek. Ik verbaas me er dan ook over dat er mensen zijn die gewoon een kast open trekken en dan met allerlei losse ingrediënten die ze toevallig nog in de kast hebben staan de meest smaakvolle culinaire hoogstandjes weten te bereiden. Ik heb die gave dus duidelijk niet, mijn man gelukkig wel. Fijn dat hij wat balans in de keuken weet te brengen, vooral mijn kinderen zijn daar erg blij mee. 🙂 Waar ik trouwens wél ontzettend goed in ben is het opeten van al zijn lekkere hapjes maar dat is weer een hoofdstuk apart waar ik nu maar niet op in ga…

Maar zoals ik al zei is mijn kookboeken collectie mijn redder in nood. Ik ben schrijvers van deze lectuur dan ook eeuwig dankbaar dat zij mij en vele andere kook-klungels over kunnen laten komen als ware keukenprinsessen. Dat mama het stiekem uit een boekje heeft hoeft niemand te weten natuurlijk, wie ben ik om hun bubbel te doen barsten nietwaar? De laatste toevoeging aan mijn kookboekencollectie is het boek “Pindakaas” van Uitgeverij Loopvis.

Wat weinig mensen van mij weten is dat ik al jaren een echte voorliefde voor pindakaas heb. Meerdere malen per week schuifel ik langs het keukenkastje waar onze kilo-pot pindakaas mij probeert te verleiden om er een hap uit te nemen. En meerdere malen, wat zeg ik…altijd, eindigt de stand in 1-0 in het voordeel van Mister Calvé. Zeker rond een uur of 4 in de middag wanneer het nog te vroeg is voor het avondeten maar mijn maag al hunkert naar snelle satisfaction. Pindakaas is dan standaard mijn held, de happen die ik neem zijn over het algemeen zó groot dat het zelfs pijn doet als het halverwege mijn slokdarm blijft hangen, ja écht…dat is de straf die ik vanwege mijn gulzigheid moet ondergaan. Maar zeg nou zelf… why fight it? Je moet jezelf af en toe kietelen nietwaar? Toen ik zag dat er een heus Pindakaas kookboek op de markt kwam aarzelde ik geen moment en “pre-orderde” het boek meteen.

De meeste mensen denken aan koken met pindakaas vaak aan de standaard satésaus of aan pindakoeken maar auteurs Saskia Lelieveld en Marije Sietsma laten met dit boek zien dat er zoveel meer te maken is met de ogenschijnlijk simpele pot pindakaas. Wat denk je bijvoorbeeld van pompoensoep met kokos en pinda, of pindakaas door Thaise curry, over de popcorn of verwerkt in een cheesecake. Hele verrassende recepten die makkelijk te maken zijn. Of je nu houdt van hartig of zoet, ik weet zeker dat er voor ieder wat wils in staat.

Het boek staat vol met prachtige sfeerfoto’s waar het water je van in de mond loopt, het nodigt meteen uit om zelf aan de slag te gaan in de keuken! Wat ik ook erg mooi vind en wat het boek nét dat beetje extra geeft zijn de recepten die op een ander formaat papier zijn gedrukt. Je krijgt bijna de neiging om ze eruit te scheuren zodat je vieze vingers de mooie foto’s niet besmeuren 😉 Uiteindelijk heb ik de Rocky Roads met witte chocola, pindakaas en marshmallows gemaakt en een week later de überheerlijke toffetaart met walnoten. Bij het eerste recept heb ik geleerd dat au-bain-marie chocolade smelten een fiasco wordt als er water bij de chocola komt en bij het tweede recept dat je een oude pan moet gebruiken in plaats van een nieuwe als je een blikje gecondenseerde melk 3 uur (!)  laat pruttelen op het vuur… Gelukkig had ik staalsponsjes in huis en blinkt hij inmiddels weer als nooit tevoren 😉 Maar ondanks dat heb ik ontzettend zitten smullen van al dat lekkers, ik kan nu al niet wachten om nog meer recepten uit te proberen!

Krijg je al trek? 😉

Op zich hoef je geen pindakaasverslaving te hebben om dit boek te waarderen maar wees gewaarschuwd: het zou zo maar kunnen dat je er één ontwikkelt na het maken van wat recepten uit dit boek!

Liefs,

Maruska

You Might Also Like...

2 Berichten

 • Reply
  Gertrud
  5 oktober 2017 at 13:19

  Jeee Maruska, wat ziet dit er zalig uit zeg. Die laatste foto is echt prachtig.

  • Reply
   Roestompoes
   7 oktober 2017 at 09:47

   Wat lief! Dankjewel Gertrud!

  Laat een bericht achter