Alle categoriën Inspiratie Shoptips

Met Pasen op pad voor de Ikea Industriell collectie

Pasen 2018, ik heb er eerlijk gezegd weinig van gemerkt. Dit jaar is het compleet aan me voorbij gegaan. Ik had geen paastak of wat voor andere paasversiering ook in huis. Zelfs geen paaseitjes want daar had ik me begin januari al ziek aan gegeten, meteen na de Kerst. Nee, mijn eerste paasdag bestond uit vroeg opstaan om in de stromende regen 4 uur langs het voetbalveld te staan. Vervolgens een gourmet-binge bij mijn moeder en aansluitend een wasmachine marathon om alle kleren en jassen uit te wassen.

Gourmetten eindigt namelijk bij ons standaard in een kamer die zo vol met vettige rook hangt dat het net lijkt of je in een buurthuis zit waar 30 kettingrokers bij elkaar hebben zitten paffen. Ergens was ik ook wel blij dat het niet bij ons thuis was maar ondanks de walm was het supergezellig bij mijn moeder! 😉 Tot zover Eerste Paasdag… Tweede paasdag was het ook weer vroeg dag. Die dag zou de nieuwe IKEA Industriell collectie van Piet Hein Eek namelijk in de winkels liggen dus wilde ik er als de kippen bij zijn!

Dutch Design Week

Afgelopen oktober was het in Eindhoven Dutch Design Week. Tijdens deze week laten duizenden verschillende designers zien hoe creativiteit en innovatie bij elkaar komen. 1 van mijn favoriete locaties is elk jaar Piet Hein Eek. Deze hotspot in Eindhoven mag je zeker niet overslaan mocht je deze stad een bezoekje brengen. Dit jaar kon je alvast een sneak preview krijgen op de DDW van de samenwerking die IKEA is aangegaan met de Eindhovense ontwerper Piet Hein Eek. De Industriell-collectie ligt dus nu in de winkel en man man man wat is het mooi geworden!

Industriell

Ontwerper Piet Hein Eek kent iedereen waarschijnlijk nog van zijn iconische sloophouten kast uit de jaren negentig. Ikea benaderde hem een tijdje geleden of hij een collectie voor de Zweedse meubelgigant wilde ontwerpen. Handgemaakt design maar dan in massaproductie gefabriceerd of zoals hij het zelf noemt: “Massaproductie verpersoonlijken”. Een klein voorbeeld daarvan zijn de theedoeken uit de Industriell collectie. Normaal gesproken krijg je dat blokjespatroon automatisch door het weefproces maar Piet Hein Eek tekende de blokjes met de hand. Het ene blokje is net wat kleiner dan de andere en dat maakt het een “Echte Eek”.

Industriell ikea collectie theedoekenIndustriell collectie Ikea                                          Industriell collectie Ikea stoel met stalen frame

Maar vanaf nu is al dit moois dus verkrijgbaar bij alle Ikea vestigingen. Bij het zien van de stoelen afgelopen oktober was ik verkocht, deze stonden met stip op mijn wishlist. De combinatie van de stoere industriële vormgeving en de kleuren is echt perfect gekozen. Klein of misschien wel groot bijkomend voordeel is dat Cem ze ook fantastisch vond. Aangezien hij het niet altijd eens is met de keuzes die ik maak in ons huis was dat echt een voordeel, zo vaak liggen we niet op één lijn namelijk 🙂 Sterker nog…hij was degene die me aanraadde om de wekker op tweede Paasdag te zetten om maar vooral om 10 uur op de stoep te staan bij Ikea Eindhoven. Uiteraard draaide hij zichzelf rond dat tijdstip nog een keer om in bed, tweede paasdag doorbrengen in de Ikea ging zelfs hém te ver.

Tweede paasdag in de Ikea

Dus stond ik om kwart voor tien binnen in de Ikea. Terwijl moeders hun grut dumpten in Smaland stond ik klaar voor het lint van het woonmagazijn. Kinderen meenemen op tweede paasdag naar Ikea is denk ik ook niet echt een slimme keuze. Ben je net de hoek om en sta je met manlief de kast op te meten en voordat je het weet klinkt de naam van je kind uit de luidsprekers. Of je alsjeblieft je kind op wil komen halen… Ik stel me dan altijd voor dat er érgens in die Ikea een moeder met stoom uit haar oren en mopperend op haar man de lift terug naar beneden pakt. En dan vervolgens weer terug met kind de roltrap op die alles probeert om je aandacht maar van die kast af te leiden. Ik heb het één keer gedaan 12 jaar geleden en eindigde met 2 vervelende kinderen op de achterbank terug naar huis en een huwelijkscrisis rijker. Nooit meer Smaland voor ons. Nee, deze keer was ik helemaal zen en klokslag tien uur liep ik al fluitend de trap af.

Kleuren kiezen

Terwijl de menigte tweede paasdag shoppers de trappen af denderde had ik maar één doel voor ogen. De kleur van de stoelen kiezen en als de sodemieter weer terug naar huis. Ik verzamelde de stoelen uit het magazijn waarvan ik dacht dat ik ze wilde hebben en begon toen toch te twijfelen. Had ik nu wel de juiste keuze gemaakt? Of zou ik toch maar even terug naar boven gaan om de stoelen nog eens in het echt te bekijken? En ja hoor, Truus Twijfelkont besloot om terug naar boven te gaan.

Kun je het je voorstellen, teruglopen op tweede paasdag tegen de mensenmassa in? Het voelde alsof ik een hindernisbaan had afgelegd, van buggy’s ontwijken tot hele familie’s doorkruisen die midden op de paden discussieerden over hoe slecht Ome Bert er toch uitzag op eerste paasdag. De aanblik van de stoelen voelde als een verlossing. Uiteindelijk koos ik voor de mintgroene, lichtgrijze en gele variant. Achteraf toch maar goed dat ik nog even was gaan kijken want in eerste instantie had ik voor andere kleuren gekozen. De terugweg naar het magazijn verliep een stuk vlotter. Ik liet me gewoon meevoeren door de stroom mensen, net crowdsurfing…maar dan anders.

Afrekenen en monteren maar

Met 3 stoelen op mijn karretje ging ik naar de uitgang waar inmiddels alle kassa’s open waren. In de rij staan achter 2 jengelende jankende kinderen maakte me niks meer uit. Ik had mijn stoeltjes en was bijna buiten dus ik kon de hele wereld aan. Nadat ik afgerekend had en ik naar mijn auto liep kon ik alleen maar medelijden hebben met de mensenmassa die zich naar de ingang van de Ikea begaf. Ik was al klaar en zij moesten de horror van Ikea shoppen op tweede paasdag nog ondergaan. Normaal gesproken neem ik altijd nog een ijskoffie en een stuk butterscotch taart in het Ikea restaurant. Nu gooide ik 3 taarten in mijn kar en zat een half uur later thuis aan de koffie met gebak. Tien keer beter al zeg ik het zelf 🙂

Thuis aangekomen ging ik meteen aan de slag met de stoelen monteren. Ze waren eenvoudig in elkaar te schroeven en alles paste perfect. Ik vind het mooiste nog wel de verbindingen in het hout en de zichtbare schroeven. Het geeft meteen een heel stoer effect. Ook de nerven in het hout komen mooi door de lak heen. Zo goed om te zien dat er echt aandacht is geschonken aan de details waardoor het inderdaad niet op een machinaal produkt lijkt.

Industriell stoel IKEA bij Roestompoes Industriell stoel Ikea bij Roestompoes Industriell stoel Ikea bij Roestompoes

Industriell

Nu is de Industriell collectie een supermooie collectie dus wacht niet te lang. De eerste voorraad was al meteen uitverkocht! Ikea geeft aan dat de voorraden nog aangevuld zullen worden dus hou daarvoor zéker hun website in de gaten! Misschien nóg beter om de Ikea vestiging in jouw buurt met grote regelmaat te bezoeken.

Nu nog een nieuwe tafel en wat andere stoelen erbij maar de Industriell stoelen heb ik maar alvast. Ik ben er blij mee, hebben jullie ook al iets in jullie huis staan uit deze mooie collectie?

Liefs,

Maruska

 

You Might Also Like...

6 Berichten

 • Reply
  Gertrud Prins
  5 april 2018 at 12:26

  Oh Maruska, wat staan ze gaaf zeg! En wat dapper dat je tweede paasdag gegaan bent, diepe buiging….

  • Reply
   Maruska
   5 april 2018 at 21:59

   Haha dankjewel Gertrud! Echt ellende ja met Pasen… geen ideeeee waarom mensen dit zichzelf aandoen.

 • Reply
  Ellis
  5 april 2018 at 22:45

  Haha geweldig leuk stukje geworden. Lekker ruig woordgebruik af en toe die goed de Ikea frustratie op een tweede paasdag naar voren bracht. Top!

  • Reply
   Roestompoes
   5 april 2018 at 22:48

   Haha dankjewel! Ik had het nog nooit meegemaakt, de Ikea bezoeken met Pasen. Wat een hel is dát zeg, de Dwaze Dagen bij de Bijenkorf zijn er niks bij! 🙂

 • Reply
  Petri
  5 april 2018 at 22:45

  Ja, hier hetzelfde verhaal. Gezien tijdens Design Week en half maart nog een keer bij PHE. En ook ik wilde ze heel graag. ik heb er ook twee kunnen kopen bij IKEA Eindhoven. Op Instagram stond op zaterdagochtend dat ze al verkrijgbaar waren bij IKEA Eindhoven. En ze lagen inderdaad al in het magazijn. Zo blij mee! En ook nog twee sets handdoeken gekocht! Veel plezier met je stoelen!

  • Reply
   Roestompoes
   5 april 2018 at 22:50

   Oh super! Ze zijn dan ook echt geweldig hè. wat fijn dat jij ze ook hebt kunnen scoren,veel plezier ook ermee!

  Laat een bericht achter