Alle categoriën Zelf maken

Sticky Bosbessencitroen cake

Heel vaak ben ik niet in de keuken te vinden, ik geef het eerlijk toe. Maar een lekkere cake of taart bakken dat doe ik graag. Zo had ik deze week een bakje bosbessen staan die ik bijna vergeten was om op te eten. Gelukkig vond ik ze deze keer net op tijd. Normaal doe ik ze in de yoghurt maar toevallig had ik nog een receptje bewaard van een bosbessencake. En hij is zo lekker fris geworden, mede door de citroen en yoghurt. Hieronder volgt het recept.

blauwe bessencitroen cake

Het recept is typisch Amerikaans en vond ik bij Laura’s Bakery. Een cake die twee keer ingesmeerd wordt met siroop en bedekt wordt met een laagje glazuur. Mierzoet hoor ik je denken maar het valt reuze mee. In Amerika eten ze deze cake zelfs als ontbijt maar ik hou het liever bij mijn boterhammetje met koffie…

blauwebessen citroencake

Ingrediënten (voor een bakvorm van 25 cm.)

Cake

 • 200 gram bloem ( + een eetlepel)
 • 2 tl. bakpoeder
 • snufje zout
 • 170 ml. yoghurt
 • 200 gr. suiker
 • 3 eieren (L)
 • 2 tl. citroensap
 • 1 tl. vanille extract
 • 100 ml. zonnebloemolie
 • 150 gr. bosbessen

Siroop

 • 80 ml. citroensap
 • 45 gr. suiker

Glazuur

 • 100 gr.poedersuiker
 • 2-3 eetlepels citroensap

Recept

Mix de bloem, bakpoeder en zout in een kom. In een andere kom meng je vervolgens de yoghurt, suiker, eieren, citroenrasp, vanille extract en olie door elkaar. Doe de inhoud van de 2 kommen bij elkaar en spatel het tot een beslag. Meng de bosbessen met een eetlepel bloem en hussel dit voorzichtig  door elkaar. Voeg de bosbessen toe aan het beslag. Giet als laatste dit beslag in een ingevette met bloem bestoven cakevorm. Bak de cake in 55-60 minuten gaar op 175 graden.

Laat de cake ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan op een rooster. Zet het rooster boven een bakplaat, de reden lees je even verderop 😉 Terwijl de cake afkoelt ga je de siroop maken. In een pannetje roer je de citroensap en suiker door elkaar op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. Nog even drie minuten doorkoken zodat het lekker stroperig wordt.

Als de cake helemaal is afgekoeld prik je er met een satéprikker aan alle kanten gaatjes in. Vervolgens smeer je de siroop met een kwastje over de hele cake zodat het via de gaatjes in de cake trekt. Dit herhaal je na een paar minuutjes nog een keer. Nu meng je in een kommetje de poedersuiker en citroensap tot een dik maar schenkbaar glazuur. Giet het glazuur over de cake en laat het langs de zijkant druipen. Voordat je hem aansnijdt laat je het glazuur goed uitharden.

Sticky Fingers

Mocht je nou geen zin hebben in plakkerige vingertjes dan kun je hem natuurlijk met een vorkje eten 😉

Eet smakelijk!

Liefs, Maruska

You Might Also Like...

3 Berichten

 • Reply
  Gertrud Prins
  19 april 2018 at 15:51

  Ziet er heerlijk uit Maruska, gek op bosbessen hier. X Gertrud

 • Reply
  Susanne
  19 april 2018 at 19:38

  Ik ga hem zeker proberen die lekkere cake ziet er prachtig uit, mooie foto’s!

 • Reply
  % - Roestompoes
  4 december 2018 at 15:44

  […] is het om urenlang in de keuken te staan. Meer voorbeelden van snelle makkelijke baksels vind je hier en hier. Genoeg gekletst, hier volgt het […]

 • Laat een bericht achter