Alle categoriën Inspiratie

Schutting make over met CetaBever

Vorig jaar namen we de tuin flink onder handen, ik schreef hier eerder al een blog over. Weg met al dat mos wat voorheen als gras door het leven ging. We verhardden de tuin en lieten aan beide zijden een strookje grond over voor de klimop. Ik verfde de schuur in een mooie babyblauwe kleur en de zomer kon beginnen.

Alleen stoorde de schutting mij enorm…deze stak nogal verwaarloosd af bij de rest van de tuin. De schutting die wij hebben staat er al zolang als wij hier wonen. Al 16 jaar dus en er is in die tijd ook nooit iets aan gedaan kwa onderhoud. Toen we hier kwamen wonen knalden we er klimop tegenaan om de tuin toch nog wat groener te laten lijken. Maar tevens ook om de schutting enigszins te camoufleren. Laten we stellen dat de schutting en mijn mossige grasveldje een match made in heaven waren. Tijd om aan de slag te gaan met project schutting.Beter een goede buur…

Wij wonen naast de meest lieve buren die je je maar kunt wensen. Aan weerszijden wonen 2 gepensioneerde stellen die de rust zelve zijn. 16 jaar naast een gezin wonen met 3 opgroeiende kinderen en een man wiens lach je nog wel 5 kilometer verderop kunt horen maar nooit een onvertogen woord. Elke keer als ik Meester Frank Visser of de Rijdende Rechter kijk heb ik de neiging om mijn buren een dikke knuffel te geven. Zo belangrijk om die verhoudingen goed te houden. Maar goed, de schutting was zo’n doorn in het oog dat ik toch even de stoute schoenen aantrok.

Ik wist dat ik het er nooit doorheen zou kunnen drukken om samen een nieuwe schutting aan te schaffen. De kosten daarvan zijn zo hoog dat ik dat echt niet aandurfde. Ik had namelijk al stiekem even bij de buren gegluurd maar helaas hadden ook zij geen geldboom in de tuin staan. Wel een Gouden Regen maar helaas valt daar geen echt goud van af, alleen een hoop rotzooi. Dus beitsen leek mij een prima alternatief. Tijd om op de koffie te gaan en mijn plan te bespreken want als ik zou beitsen zou dat ook aan hun kant te zien zijn. Dat betekende dat ook zij dan aan de slag zouden moeten aan hun kant maar gelukkig stonden ze daar wel voor open

Liters koffie

Nu kón ik voorstellen om de schutting roze te schilderen maar dan had ik zéker Meester Frank Visser op de stoep gehad. Dus liet ik de buurmannen meebeslissen over de kleur en kozen we uit de staaltjes folder van CetaBever. CetaBever tuinbeits is in heel veel verschillende standaard kleuren verkrijgbaar maar ook in elke kleur te mengen die je maar wilt. 8 koppen koffie later viel bij ons de keuze op dekkende tuinbeits in de kleur RAL 7001. Een zilvergrijze kleur, perfect passend bij de haarstijl van de buurtjes zullen we maar zeggen 😉 Uren later en strak van de caffeïne kwam ik weer thuis, mijn missie was geslaagd.

Stap 1: De schutting schoonmaken

Voordat je echt aan de slag kunt moet het weer natuurlijk wel mee werken. Ik kan je dan ook vertellen dat ik de Weeronline-app bijna 10 keer per dag bekeek om  een planning te maken. De weersvoorspellingen veranderden praktisch elk uur, ik was bijna nog beter op de hoogte dan Piet Paulusma himself. Het beste weer om te beitsen is namelijk als het droog weer is en niet te warm of te koud. Tussen de 10 en 2o graden werkt nog wel het beste. Het eerste wat je moet doen om je schutting te beitsen is de groene aanslag en vuil verwijderen. Op zich het makkelijkste gedeelte, met wat algendoder in de sproeier en een borstel was ik binnen 10 minuutjes klaar.Stap 2: Schuren van de schutting

Ik ga niet liegen, dit was echt het minst leuke onderdeel van het karwei. Ik heb mijn schutting namelijk met de hand geschuurd, met de hand, ja je leest het goed. Aangezien onze schuttingpanelen verspringen kon ik lang niet overal bij met een schuurmachine. Dus was ik aangewezen op ouderwets handwerk. 20 metersssss wel te verstaan… Ik gebruikte schuurpapier met een fijne korrel en schuurde in de richting van de houtnerf mee. Daarna ging ik er met een borstel over om de ondergrond stofvrij te maken. Het kostte een paar dagen tussen de buien door maar een goede ondergrond is wel mega belangrijk. De beits trekt daardoor namelijk beter in het hout en biedt dan een betere bescherming.schutting schuren voor het beitsenStap 3: Beschermen van de tegels

Voordat ik met de beits aan de slag ging legde ik bij de schutting een laag plastic over de tegels. Als ik schilder flatsen bij mij regelmatig de verfspatten in het rond en ik had geen zin in een kunstzinnig spatpatroon op mijn tuintegels. Dus lang leve de rol blauwe ondervloer van IKEA die ik nog over had van het laminaat leggen op de slaapkamers. Uitrollen, stenen op de hoeken en I was ready to roll.Stap 4: Eerste laag beitsen

Voor het beitsen gebruikte ik voor de hoekjes en de achterliggende planken een alkydkwast, voor de lange planken aan de voorzijde gebruikte ik een lakviltroller. Waar je op moet letten is dat je met de houtnerven meebeitst en dat de lagen niet te dik zijn. Daardoor heb je namelijk veel kans op zakkers. Als je de eerste laag aan het beitsen bent zul je merken dat het zwaarder is dan verven met gewone verf. Voor mij voelde het alsof ik met behanglijm aan het verven was, veel dikker en wat stugger. De dag erna kon ik het dan ook goed voelen in mijn hand 😉 De beits trekt al na een minuut of tien in je houtwerk wat een vlekkerig resultaat geeft maar dat is normaal. Vandaar dat er meerdere lagen nodig zijn.

Stap 5: Tweede laag beitsen

Voordat ik aan de tweede en derde laag begon schuurde ik de schutting tussendoor nog lichtjes op. Deze 2 lagen gingen echt een stuk makkelijker, lang niet zo zwaar als de eerste. Per schuttingpaneel was ik 1 uur bezig terwijl dat met laag 1 anderhalf keer zo lang duurde. Altijd handig om te weten mocht je zelf aan de slag gaan.Stap 6: Een borrel

Nou…een paar dan… Want dat had ik wel verdiend na al het werk al zeg ik het zelf. Vanaf mijn loungebank keek ik met grote tevredenheid terug naar het eindresultaat. Wat een nieuwe beitslaag al niet kan doen, echt een enorm verschil! De tuin frist er meteen van op en lijkt nu ook een stuk ruimer door de lichte kleur. Het groen van de planten steekt er ook zo mooi tegen af.Voor en Na foto ceta bever

De buren hebben wegens omstandigheden nog niet hun kant kunnen beitsen maar die gaan binnenkort nog aan de slag. Dan is onze schutting voor de komende jaren weer aan beide zijden goed beschermd en kunnen we er weer even tegen.

Liefs,

Maruska

You Might Also Like...

2 Berichten

 • Reply
  Gertrud Prins
  16 mei 2018 at 21:01

  Jeee Maruska, wat ziet dat er geweldig uit zeg. Echt waar van al je werk!

  • Reply
   Maruska
   16 mei 2018 at 21:59

   Dankjewel Gertrud, best lastig als je zo afhankelijk van het weer bent… nog nooit zoveel stress gehad 🙂 Maar ik ben er achteraf heel blij mee

  Laat een bericht achter