Alle categoriën Inspiratie

Het leed wat slechte raamdecoratie heet

The early bird catches the worm

Ken je dat gezegde? Het betekent zoiets als “degene die vroeg opstaat heeft een betere start van de dag”. Als ik dat dan weer vertaal naar mijn eigen situatie zou ik kunnen schrijven “Degene die vroeg opstaat heeft gewoon dikke vette pech omdat het veel te vroeg licht is waardoor ze niet meer kan slapen”.

Chronisch slaapgebrek

Ik ben standaard altijd de sjaak als het op die vroege vogel aankomt. Terwijl mijn man zich voor de zoveelste keer ronkend omdraait lig ik vaak al rond 6 uur wakker. Niet omdat ik nou zo’n fris en fruitig type’je ben die alles uit de dag wil halen en daarom zo vroeg opstaat. Nee… ik ben eerder het vloekende met wallen onder haar ogen type’je dat om 6 uur constateert dat de freaking vogels buiten weer wakker zijn. Meestal is de volgorde van wakker worden bij mij als volgt.

 • Het daglicht komt langs de zijkanten van het gordijn (prikkel nummer 1)
 • Raam staat open waardoor ik rond 5 uur de vogels buiten hoor fluiten (prikkel nummer 2)
 • Op de tast het oogmaskertje uit het nachtkastje pakken (prikkel nummer 3)
 • Stiek van slaapmaskertje schiet steeds los (prikkel nummer 4)
 • En als dan alles nét goed lijkt te gaan moet ik plassen (prikkel nummer 5)

Dat laatste zorgt ervoor dat alle hoop op een tweede slaapronde als sneeuw voor de zon verdwijnt. Al waggelend met een slaapmasker op probeer ik de weg naar de wc te vinden maar uiteindelijk moet dat ding toch af op het Moment Supreme. Je moet tenslotte toch kunnen zien of je wel goed mikt nietwaar? Laten we het er op houden dat ik vanaf maart tot ongeveer oktober standaard aan chronisch slaapgebrek lijd.

4 vette jaren

Want het begint allemaal bij stap 1, het daglicht wat mij elke ochtend wekt en uit mijn schoonheidsslaapje haalt. Dat verklaart misschien ook meteen waarom ik geen volle zalen trek 😉 Nee, het vroege daglicht is voor mij al een groot deel van mijn leven de reden waarom ik slecht slaap. Een jaar of tig geleden toen ik nog kindloos was, had ik het genoegen om 4 prachtige jaren intens te mogen genieten van rolluiken. Wakker worden om 1 uur ’s middags en denken dat het midden in de nacht was. Wat een genot was dat zeg, alleen wel megaduur om opnieuw aan te schaffen voor ons volgende huis.

Verduisterende raamdecoratie

Een paar jaar geleden hebben we dan ook in onze slaapkamer verduisterende gordijnen gehangen. Voor mij de ideale oplossing om beter te kunnen uitslapen. Ware het niet dat de gordijnen helaas niet helemaal de ramen afsluiten waardoor het licht er nog steeds langs schijnt. Jammer de bammerrrr… Kwestie van stugge stof en het feit dat ik met mijn neus bijna tegen de kier van het raam lig. Iets betere voorlichting van de Gordijnenman destijds had dit probleem waarschijnlijk kunnen voorkomen. Ik ben dus helaas nog steeds genoodzaakt mijn slaapmaskertje te gebruiken.

Roze kamer

Nee dan de kamer van mijn dochter… Haar kamer ligt op het oosten waar de zon recht op staat in de ochtend. Gelukkig is zij een wat vastere slaapster dus wordt ze bijna nooit wakker voor een uur of 1, pubers he 😉 Toch wordt zij in de zomer ook vroeger wakker dan normaal. Lees:  een uur of 10, nog steeds dikke prima natuurlijk…ik zou er een moord voor doen. Het grote voordeel voor haar echter is dat ze elke ochtend wakker wordt in een roze oase. Met roze gordijnen voor haar ramen lijkt haar kamer wel op 1 grote “trip” als je binnenkomt. I shit you not…Ik kan me echter wel een slechtere manier voorstellen om de dag mee te beginnen…

De keuze is reuze

Toch zijn we wel van plan om iets anders op te hangen in haar kamer. In de loop der jaren zijn ze redelijk verkleurd dus zijn we ons aan het oriënteren op andere raamdecoratie. Gordijnen, of toch beter rolgordijnen? Maar als het oog ook wat wil zijn duettes of shutters eigenlijk nog mooier. Op Pinterest heb ik alvast wat ideetjes op gedaan.

Van boven naar beneden:

 • Rolgordijnen
 • Duettes
 • Shutters

 

shutters

Bron van alle bovenstaande foto’s : Pinterest

De roze duettes lijken me wel wat maar misschien dat rolgordijnen toch wat beter het licht buiten houden…moeilijk moeilijk…

Wat het ook lastig maakt is dat er op haar kamer een kantel/kiep raam zit waardoor het niet zo makkelijk is om iets te kopen wat zomaar past. Vandaar dat ik eerst nog even langs ga bij Thuisin om me goed over verschillende raamdecoratie te laten adviseren. Voordat ik straks een rolgordijn op mijn plafond gemonteerd heb waardoor het raam nooit meer open kan. Dat zou namelijk echt iets voor mij zijn… arm kind. Het belangrijkste is dat ze in ieder geval goed donker zijn. Maar gelukkig is de meeste raamdecoratie ook verduisterend te verkrijgen. Binnenkort gaan we dus op pad. Eerst even alles goed opmeten en daarna goed advies inwinnen bij de specialist. Kan ze in ieder geval volgende zomer weer als een prinsesje een gat in de dag slapen. Ondertussen behelp ik me wel met mijn kekke slaapmaskertje 😉

Wat hebben jullie eigenlijk voor jullie ramen hangen? Ik hoor graag jullie ervaringen!

 

Liefs,

Maruska

 

 

 

You Might Also Like...

1 Bericht

 • Reply
  Gertrud
  30 juli 2018 at 16:18

  Heel herkenbaar dit. In het begin zaten hier nog luiken aan de buitenkant maar ja toen het gepotdekseld werd moesten die weg en werd het dus heul licht in onze slaapkamer… ‘helaas’ hingen toen de houten (nep)shutters er al.. Sinds vorige week kom ik iedere dag dichter bij het punt om er maar een houten plaat voor te zetten, scheelt ook weer met de hitte. Johan heeft trouwens ook totaal geen last van ochtendlicht, tssss. De jongens hebben beide verduisterings rolgordijn die tegelijk ook zonwerend zijn, van velux, ideaal hoor.

 • Laat een bericht achter