Alle categoriën Zelf maken

Poolse koude bieten soep

The summer of  ’18,  je zou er zo een nummer over kunnen schrijven. De versie van Bryan Adams die tig jaar geleden in de hitlijsten stond kan ik nog steeds meeblèren. Vreselijk nummer trouwens maar hij blijft denk ik helaas tot in de eeuwigheid in mijn geheugen gebrand staan. Net als deze zomer overigens, niet normaal hoe warm het de afgelopen maanden is geweest.

Nu hoor je mij niet klagen hoor. Alhoewel ik amper buiten kom met temperaturen boven de dertig graden heb ik dit weer nog tien keer liever dan regen. Dan maar binnen zitten met in elke kamer een ventilator op standje maximaal, geen probleem. Om het uur badend in het zweet wakker worden, geen probleem. Lek gestoken worden door een kolonie hongerige muggen, geen probleem. En geen gebronsde benen maar oudhollandse melkflessen, totaaaal geen probleem. Het enige probleem wat ik wél heb is dat ik moeite heb om warme maaltijden binnen te krijgen, herken jij dat ook?

Koud is het nieuwe warm

Niet dat ik van het weinig eten nu gigantisch af val, was het maar waar… Door deze temperaturen lig ik het grootste gedeelte van de dag te vegeteren op de bank met een ventilator in m’n snufferd. Nul komma nul vetverbranding dus, moet er eerlijk gezegd ook niet aan denken.  Het enige voedsel wat ik makkelijk weg krijg met dit weer zijn salades en brood. Als het maar koud en verfrissend is.

Nu ben ik een gigantische soep liefhebber, ik zweer je dat ik zou kunnen leven op soep en brood maar zelfs met dit weer krijg ik het moeilijk weg. Deze koude soep echter is om te smullen met deze hitte, zo lekker en zooo fris!

Sclodnik

Sclodnik is een klassieke Poolse koude bieten soep die wel wat weg heeft van de Russische bieten soep Borsjt. De soep is een beetje zoetzuur, zoet van de bietjes en zuur van de yoghurt en zure room die erin verwerkt wordt. Als kind was ik al gek op bietjes maar manlief vindt bietjes niet te pruimen. Dus komt het bij ons niet meer zo vaak op tafel.

Behalve dan in deze variant want deze soep is echt ontzettend lekker! Bovendien is hij ook nog eens roze, wat wil een mens nog meer?! Heb jij ook zin om eens een keer deze frisse roze soep te maken dan volgt hieronder het recept.

Sclodnik ingrediënten

Wat heb je nodig?

Voor de soep

 • 500 gr gekookte bieten (ik kocht gewoon een potje, wel zo makkelijk)
 • Halve komkommer
 • 2 lente-uien
 • 400 ml Turkse yoghurt
 • Peper en zout

Voor de topping

 • 4 gekookte eieren
 • 1 gekookte biet
 • 4 radijsjes, in plakjes
 • 1 takje dille

Voor de dilleroom

 • 4 takjes dille
 • 125 ml zure zoomSclodnik soep

Stappen

Stap 1.

 • Kook de eieren ongeveer 5 minuten, laat ze schrikken en pel ze. Snij ze doormidden. Snij de biet voor de topping in kleine stukjes.

Stap 2.

 • Voor de dilleroom meng je de dilleblaadjes met de zure room in een blender, dit zet je koud weg in een kannetje.

Stap 3.

 • Voor de soep: Snij de bieten, komkommer en lente-uien in stukken en doe ze in de blender. Voeg de yoghurt en peper en zout toe en meng dit tot een smeuïge soep. Je zult zien dat het verandert in een mooie roze massa.

Stap 4.

 • Eventueel kun je nog proeven of er nog wat extra zout of peper bij mag, als je dat nodig vindt voeg je dat nog even toe. Vervolgens zet de je soep minimaal een half uur in de koelkast.

Stap 5.

 • Schenk de soep in kommen en leg de halve eieren erop. Schenk er wat dilleroom over en verdeel de stukjes biet, radijs en wat dille over de kommen. Omdat ik persoonlijk gek ben op brood serveerde ik er Turkse pide bij.Sclodnik soep ingrediëntenSclodnik soepSclodnik soep

Ideaal soepje om die warme hittegolf door te komen, laat je me weten wat je ervan vindt?

Succes met de hitte!

Liefs,

Maruska

You Might Also Like...

3 Berichten

 • Reply
  Lotte
  5 augustus 2018 at 20:54

  Voor hoeveel personen is het recept?

  • Reply
   Roestompoes
   5 augustus 2018 at 20:57

   Hi Lotte, goede vraag! Voor 4 personen, was ik even vergeten erbij te zetten 😉

 • Reply
  Gertrud Prins
  6 augustus 2018 at 16:44

  Hij lijkt me heerlijk Maruska, ik ben ook gek op rode biet. Gaan we ook zeker in de moestuin zetten volgend jaar. Enne ik laat gewoon de komkommer achterwege 😉 Opgelost!

 • Laat een bericht achter