Alle categoriën Inspiratie Persoonlijk

Telefoon en Pubers, een match made in hell

Een paar maanden geleden liet ik mijn telefoon kapot vallen waardoor ik maar liefst vier hele dagen totaal geïsoleerd was van elke vorm van internet. Ik moest het die dagen doen met een vervangend toestel uit het jaar nul. Met drukknopjes en een display waar je een vergrootglas voor nodig had. Veel interessants was daar alleen toch niet op te zien. Het ingetikte telefoonnummer was het enige zichtbare op het scherm, kan ook niet anders met een telefoon geheugen van ongeveer 50Mb.

Afkickverschijnselen

De eerste dag leed ik echt aan afkickverschijnselen. Normaal gesproken kijk ik denk ik wel om het kwartier op mijn telefoon. Tijdens het eten, het nieuws of social media doorscrollen. Tussen het stofzuigen door een appje sturen. Of het weerbericht checken wanneer ik het beste de deur uit kan voor de boodschappen. Het was er allemaal niet meer bij. Behalve het spel “snake” spelen, dat kon ik dan nog wel. Terwijl de rest van het gezin wél op hun telefoon het worldwideweb op kon, leek het wel alsof ik in een bubbel leefde. Verjaardagen missen omdat mijn Facebook kameraad mij geen herinnering kon sturen. En, zul je altijd zien, natuurlijk in een hoosbui terecht komen omdat ik geen buienradar had. Ik voelde me enorm zielig en heb wat afgevloekt die dagen.

Wat een rust

Toch begon ik na dag 2 langzaam te wennen aan die bubbel want ik kreeg veel meer tijd voor andere dingen. Toen ik mijn telefoon weer terug had betrapte ik mezelf erop dat ik hem steeds vaker uit vrije wil weglegde. Niet omdat de batterij leeg was, nee echt omdat ik genoeg had van alle prikkels. En tot op de dag van vandaag doe ik dat nog steeds. Alleen heb ik wel 3 kinderen in huis die niet spontaan mee gingen in mijn “halleluja” ervaring. Sterker nog, die verzetten zich hevig in alle opzichten.

Pubers in opstand

Net zoals de keer dat ik jaren geleden tijdens mijn “fit-girl” periode overging op superfoods. Quinoa, spelt, suikervrij, alles wat maar kortsluiting veroorzaakt bij een puber knalde ik op tafel. Drie weken heb ik het volgehouden onder luid protest, daarna ben ik gezwicht onder de druk. Zelfs het meest voorbeeldige kind verandert in de pubertijd namelijk in een monster wat leeft op frikandelbroodjes en energy drankjes. Het fruit tussendoortje wat je al jaren meegaf naar de basisschool wordt ineens als het grootste gif op aarde gezien. Dit heeft totaal niks met het onderwerp te maken van dit blog maar het verzet was wel net zo groot.

Herkenbaar?

Mijn kinderen zijn intussen 17, 14 en 9 jaar oud. De twee oudsten hebben op zich nog wel tot hun elfde gespeeld met Lego en Barbies maar de jongste is al wat eerder besmet met het scherm-virus. Want wat grote broer en zus doen op zo’n schermpje is natuurlijk reuze interessant. Vandaar dat we inmiddels 3 stroomverslinders in huis hebben. Want het elektriciteitsverbruik schiet hier inmiddels de pan uit. Elke dag liggen hier 5 mobieltjes, 3 televisies, 3 laptops en 2 iPad’s naar stroom te happen via de stekkers in het stopcontact. Het mag een klein wonder heten dat de buren überhaupt nog stroom hebben. Aangezien alle elektriciteit van ons blok door de muren lijkt weggezogen te worden door ons gezin. Een wirwar van kabels in de la en chronisch gebrek aan stopcontacten, dat krijg je met pubers in huis. .

Vierkante ogen een overontwikkelde duim

Als ik er geen rem op zou zetten dan zouden mijn kinderen vanaf het moment dat de school uit is totdat ze gaan slapen op hun telefoon zitten. Mijn dochter “snapt” zich het rambam, Netflixt en houdt ook nog haar eigen Instagram account dagelijks bij. Mijn oudste heeft de zolderkamer omgetoverd tot game-hol. En mijn jongste kijkt naar vloggers op YouTube en zit tegelijkertijd op zijn iPad te gamen. Zoveel staren naar dat scherm kan toch nooit goed zijn volgens mij…vooral niet voor het sociale contact. Af en toe een gesprek voeren met elkaar kan op zich ook best gezellig zijn mits het onderwerp puber vriendelijk is.

Tenzij je over “vroeger” begint…daar krijgt de gemiddelde puber spontaan jeuk van. Diep zuchtend duiken ze dan vaak hun telefoonscherm weer in. Met hun overontwikkelde duimen die met de snelheid van het licht over het scherm heen tikken. Hoe maak je ze dan bewust van hun eigen gedrag op een manier die voor hen ook leuk is? Juist. Dan ga je naar een museum, jawel je leest het goed.? Maar dan wel een heel leuk museum!

Comm Museum Den HaagComm Museum shop Den Haag

Comm Museum Den HaagComm museum Den HaagComm museum Den HaagCOMM

Afgelopen zondag ging ik daarom met mijn dochter op pad. Het COMM museum in Den Haag stond op de planning. Het museum is gevestigd in een prachtig historisch pand waar vroeger het PTT museum zat. Tegenwoordig vind je er alles over de geschiedenis van post, telefoon en communicatie door de jaren heen. Hoe heeft de telefoon zich bijvoorbeeld ontwikkeld van maat koelkast tot een ingenieus technisch hoogstandje waarmee je de wereld binnen handbereik hebt. Mijn dochter vond het hilarisch om ons eigen telefoonnummer te draaien op de ouderwetse draaitelefoon. “Tegen de tijd dat je het nummer gedraaid hebt ben je al vergeten wat je eigenlijk wilde zeggen!” lachte ze. Ik moest op mijn beurt dan weer nog harder lachen toen we bij deze interactieve test stonden. Wat kan ik zeggen, mijn dochter beschikt over een enorme dosis zelfkennis ?Comm Museumdraaischijf telefoon Comm museumComm museum Den Haag

Influencers behind the Scenes

Vanaf 6 oktober is er bij COMM 16 weken lang de speciale tentoonstelling Influencers Behind The Scenes te zien die een kijkje neemt in de wereld van influencers. Mijn kinderen kijken bijvoorbeeld echt naar reclame op tv of naar programma’s om de laatste trends te zien. Maar nog vaker zijn ze veel eerder op de hoogte van wat hip is en wat niet dankzij het volgen van YouTube vloggers. Wat maakt die vloggers en influencers van nu zo interessant?  En hoe zijn zij gekomen waar ze nu zijn? Enzo Knol werd bijvoorbeeld in één klap megaberoemd omdat hij tijdens een filmpje van zijn fiets af viel wat hem 3 miljoen views opleverde. Door deze exposure werd hij ontzettend interessant voor bedrijven om mee samen te werken. Want hoe meer bereikbaarheid, hoe meer invloed. En zo zijn er nog veel meer influencers op te noemen.

oude telefoon en influencers van vandaagHet leuke van deze tentoonstelling is dat elk weekend verschillende bekende Influencers en Creators in levende lijve te ontmoeten zijn. Zondag waren Kalvijn en Petrus in het COMM Museum voor een live sessie en Meet and Greet met hun fans. Ik had nog nooit van ze gehoord maar ik ben dan ook oud, stoffig en ver over de datum. Echter voor de jeugd van tegenwoordig (en dan bedoel ik niet de band) zijn ze wereldberoemd. Ze vertelden over hoe zij met hun YouTube kanaal in 5 jaar tijd zijn uitgegroeid tot 1 van de grootste influencers van Nederland. Zo leuk om te zien hoe nerveus die jongens en meiden waren om hun idolen in het echt te zien ?Influencers behind the scenes Kalvijn en PetrusInfluencers behind the scenes Meet and Greet Comm museumInfluencers behind the scenes meet and greet Comm museum

Om terug te komen op hoe ik er nu voor ga zorgen dat mijn kinderen iets minder achter hun schermpjes ga zitten…dat weet ik nog niet. Wat ik wel weet is dat ik met mijn dochter in gesprek ben geraakt toen ik door het museum wandelde. Visualiseren van hoe het “vroeger” was zonder schermpjes en hoe het nu is is zoveel leuker dan een suf gesprek thuis op de bank. Wij hebben in ieder geval de afspraak dat we na 8 uur ’s avonds onze mobieltjes weg leggen zodat we wat meer focus hebben voor elkaar. Maar wat minder schermtijd zou overdag ook wel fijn zijn. Maar is dat wel haalbaar? Met school en alle andere invloeden van tegenwoordig? Ik ben erg benieuwd hoe jullie hiermee omgaan.

Mocht je nu ook dit superleuke event willen bezoeken? Dan krijg je met de code IBTSBLOG25 25% korting op de entreetickets. Leuk uitje voor in de herfstvakantie bijvoorbeeld!

Liefs,

Maruska

You Might Also Like...

3 Berichten

 • Reply
  Finette
  21 oktober 2018 at 21:46

  Wat een leuk blog!
  Wij hebben ook afspraak dat er ’s avonds een uur voor bedtijd geen schermpjes meer mogen. Het is inderdaad wel lastig omdat ze ook iPad onderwijs hebben…
  Leuke tip dit museum, kende het nog niet! Grtjs Finette (van @fienhome)

  • Reply
   Roestompoes
   21 oktober 2018 at 23:05

   Dankjewel! Een beetje dezelfde afspraak als wij hebben dus 🙂 En hoe doe jij het dan overdag? Dat vind ik namelijk nog vaak het lastigste… Museum is leuk! Zeker als 1 van je kinderen een fan is van 1 van de YouTube’ers die in de weekenden komen!

 • Reply
  Gertrud Prins
  22 oktober 2018 at 12:23

  Super leuk blog Maruska, wat een informatie! Stijn kreeg in de eerste van de MAVO een iPad waar ze tijdens de les mee moesten werken, dit ipv boeken. Dat is toch de toekomst. Verder heeft hij wat mobieltjes betreft, tot afgelopen mei, toen hij slaagde voor zijn examen, altijd afdankertjes van ons gehad. Nu heeft hij de allernieuwste van ons vieren, haha. En eerlijk gezegd hoefde ik nooit boos te worden als ze moesten stoppen, ik ben nogal streng ha ha. Met gamen vindt hij vooral Fifa leuk, daarnaast sport hij ook veel, geeft training dus afleiding genoeg. Quint is inmiddels 22 .. maar hij werkt veel (horeca) en dan is gamen voor hem een soort van hobby. Dus eigenlijk valt het hier reuze mee 😉 X Gertrud

 • Laat een bericht achter