Alle categoriën Inspiratie

Kerst boompjes van piepschuim

Elk jaar met Kerst vind ik het leuk om een kerst DIY te maken. Omdat je huis nooit vol genoeg met kerstmeuk kan zijn en lekker freubelen tijdens die donkere dagen ook wel erg gezellig is. Nu de kinderen niet meer geloven in Big Ol’ Baardmans zou ik het liefst al half november de kerstboom zetten. Maar ik houd me in, ook deels omdat het onze eerste Kerst wordt met een pup. Altijd spannend hoe die combinatie uit gaat pakken.

Samen met 17 andere bloggers maakte ik een kerst diy. Iedere diy is verschillend en ontzettend creatief bedacht! Zoals deze superleuke kerstster met etnisch patroon van Kelly. Op haar blog kun je stap voor stap zien hoe ze deze heeft gemaakt.

Piepschuim Kerstboompjes

Vorig jaar maakte ik nog deze hysterische kauwgombalautomaten voor in de kerstboom. Mocht je deze willen maken dan help ik je graag op weg ? Voor de kerst diy van dit jaar koos ik voor piepschuim kerstboompjes met verlichting.

Kerst diy RoestompoesBenodigdheden

Wat heb je nodig?

 1. 3 Piepschuim (styropor) kegels in verschillende groottes verkrijgbaar bij de hobbywinkel. Let op dat de kegels erg poreus zijn, dus met veel gaatjes!
 2. 3 lichtsnoertjes op batterij, 2 grote en 1 kleine (Action)
 3. 3 verschillende kleuren spuitverf
 4. Edding Styropor Primer
 5. 2 mini blikjes Cola
 6. 6 AA batterijen
 7. Lijmpistool
 8. Klein dopje van bijvoorbeeld een fles spraygel
 9. Breinaald
 10. Mes met kartelrand
 11. Blikopener

Kerst diy RoestompoesStap 1

Drink de blikjes leeg en haal de bovenkant eraf met een blikopener. Deze blikjes dienen straks als “boomstammetje” waar je de batterijhouder in kunt verstoppen. Om de kegel uit te hollen gebruik je een breinaald om alvast het eerste “beginnetje”te maken. Prik op verschillende plaatsen in het midden van de bodem. Pak vervolgens een kartelmes met scherpe punt en steek die in het midden. Al draaiend hol je de binnenkant van de kegel uit. Het gat komt uiteindelijk tot ongeveer 3 centimeter van de top. Doe dit wel voorzichtig want anders prik je door de bovenkant van de kegel heen!Kerst diy Roestompoes

Stap 2

Heel belangrijk om te weten is dat styropor smelt als je er meteen met verfspray overheen gaat! Gebruik daarom eerst een primer speciaal voor styropor. Spuit de kegel op een grote afstand heel lichtjes in met deze primer. Schrik niet van de kleur, want de primer is namelijk roestbruin. Maar daar zie je straks toch niks meer van.Kerst diy Roestompoes

Stap 3

Als de primer gedroogd is, spray je de kegel in diverse kleurtjes. Doe dit in een heel dun laagje en vanaf grote afstand om het mooi te vernevelen. Als het te dik is gaan de gaatjes namelijk dicht zitten en komt het licht er amper doorheen. Spray vervolgens ook de blikjes in een kleur naar keuze.Kerst diy Roestompoes

Stap 4

Vouw de lichtsnoer in laagjes op en doe deze in de kegel. Het batterijkastje stop je vervolgens in het blikje. Om het boompje wat stabieler te laten staan maakte ik een extra ronde inkeping aan de onderkant van de kegel. Daardoor past hij als een puzzelstukje op het blikje.

Kerst diy Roestompoes

Stap 5

Omdat het kleine boompje zo klein is kon ik het batterijkastje niet wegwerken in een blikje. De verhouding zag er namelijk niet uit. Daarom lijmde ik met een lijmpistool de dop van een flesje gelspray direct op het kastje. Let wel op dat je het dopje aan de juiste zijde plakt zodat je de batterij nog kunt vervangen ? Vervolgens sprayde ik het geheel in roze, whatelse?

Kerst DIY Roestompoes

En voilà, je kerstboompjes zijn klaar! Nou, zo moeilijk was dat toch niet hè? Je kunt ze overal los neer zetten of onder een grote stolp bijvoorbeeld. Ik gebruikte hiervoor de vitrine uit de WOWN! collectie van de Kwantum. Ik legde nog een lichtsnoertje op de bodem en bedekte deze met witte pompoms om het een sprookjesachtig wit landschap te laten lijken.

Kerst diy RoestompoesHet was erg lastig om het lichteffect goed op de foto te krijgen, vandaar hieronder een foto bij daglicht en in het donker. Dan zie je pas echt goed het licht door de boompjes schijnt. De kegels gewoon wit laten kan natuurlijk ook, dan komt er pas echt een bak licht vanaf.Kerst diy Roestompoes

Ik geef het stokje door aan Andrea, zij gaat aan de slag met kerstboompjes van bladmuziek. Kijken jullie mee?

Liefs,

Maruska

You Might Also Like...

6 Berichten

 • Reply
  DIY! Kerstboompjes van bladmuziek. - LivingHip
  5 december 2018 at 19:26

  […] er nog een aantal en ik kreeg het stokje zelf door van Maruska van Roestompoes. Maruska maakte kerstboompjes van piepschuim. Ik geef het stokje weer door aan Ingeborg. Ingeborg maakt een leuke DIY met Eucalyptus. Benieuwd […]

 • Reply
  Gertrud Prins
  8 december 2018 at 19:10

  Echt geweldig leuk deze DIY Maruska en ook helemaal wat bij jouw inrichting past. Te gek gedaan met een duidelijke uitleg en mooie foto’s!

  • Reply
   Roestompoes
   9 december 2018 at 12:16

   Dankjewel Gertrud!?

 • Reply
  Mirjam Hart
  11 december 2018 at 17:48

  Oh wat een schatjes…! Staat superleuk.

  • Reply
   Roestompoes
   13 december 2018 at 18:45

   Dankjewel Mirjam!

 • Reply
  kerstkrans – thuis op nummer 14
  14 december 2018 at 18:13

  […] van Huisgeluk voor mooie Scandinavische kerstballen. En wat dacht je van de kerstboompjes van Maruska van Roestompoes of misschien zoek je wel een mooie kaarsenhouder, dan is de diy van Inge van Stijlinge wat je […]

 • Laat een bericht achter