Alle categoriën Inspiratie Zelf maken

Kerstdessert met Hertog Ijs

Vorige week bezocht ik een superleuke workshop in Amsterdam. Misschien dat je het voorbij hebt zien komen in mijn stories op Instagram.Onder leiding van een culinair stylist en professionele food fotograaf maakten we met een groep bloggers een lekker kerstdessert. Onder toeziend oog van de girls van Chicks love Food maakten we een heerlijke Baked Alaska met Hertog Ijs. 

Over een vreemde eend gesproken…

In eerste instantie dacht ik: “Wat doe ik hier in godsnaam?” ? Want het merendeel van de genodigden waren bekende foodbloggers. Mensen die dagelijks in de keuken staan en de meest lekkere en fotogenieke gerechten maken. En daar stond ik dan…als er íemand met een grote boog om de keuken heen loopt dan ben ik het wel.? Gelukkig kwam ik er na een tijdje achter dat er meer van mijn “soort” waren. Je begrijpt dat ik dan ook blij was dat ik met het maken van ons kerstdessert niet naast de grote namen stond. Iets met faalangst en een waayyyy too hoge lat…

Toch slaagde ik erin met hulp van een professionele kok om een juweeltje van een Baked Alaska neer te zetten. Een Baked Alaska maak je door een vorm te bekleden met cake en te vullen met ijs. Vervolgens smeer je hem af met eiwitschuim en met een brander brandt je de eiwitpieken bruin. Het branden liet ik wijselijk over aan een professional. Nadat ik een ander meisje lichtelijk in paniek had zien rondzwaaien met haar crème brûlée brander leek me dat een beter idee. Zeker toen het haar van haar buurvrouw bijna vlam vatte, haha. Wat was ik blij dat ik aan de andere kant stond.

Mijn Baked Alaska, best een plaatje toch?

Gelukkig hebben we de foto’s nog…

Je wilt het alleen niet geloven maar ik heb er niets van gegeten… Toen ik mijn creatie op de mooi gedecoreerde kersttafel zette was ik stomverbaasd over de reacties. “Wauw! Supermooi! Heb jíj die gemaakt?” Met de nadruk op “Jíj”. Ja, ik…die ene die never nooit zijn hoofd in de keuken laat zien tenzij er iets te snaaien valt. Toen er aan alle kanten mobieltjes tevoorschijn kwamen om foto’s te maken van mijn ijsdessert stapte ik maar even naar achteren. Op mijn dooie gemak schuifelde ik naar de bakjes decoratiefruit. Dan maar gezond snacken, een mens moet toch iets hè. Toen ik terugkwam lag er een hopeloos plasje uitgezakte ijstaart op me te wachten, ik had nog net geen rietje nodig…

Ik besloot thuis nog een keer mijn ijstalent in de herkansing te gooien. Ik moest toch íemand in mijn directe omgeving laten zien dat ik het in me had. Want anders geloofden ze het nooit! ?

Frambozen Ijstaart met pistache noten

Het Hertog Ijs was toch in de aanbieding bij de Appie dus kocht ik 2 bakken Vanille Roomijs. Ik maakte een Frambozen ijstaart met pistache nootjes. 

Hieronder volgt het recept.

Kerstdessert met Hertog Ijs
Kerstdessert met Hertog Ijs

Ingrediënten

 • 75 gram kristalsuiker
 • 50 ml. kraanwater
 • 95 gr. gepelde pistache noten
 • 100 gr. witte chocolade met crisped rice
 • 2 liter vanille roomijs
 • 7 el. frambozenjam
 • 250 gr. verse frambozen

Keukenspullen

Bakpapier 

Cakeblik van 2 liter

Bereiding

 • Doe de suiker met het water in een pannetje en laat de suiker op laag vuur oplossen. Laat inkoken tot het een beetje bruin kleurt. Leg ondertussen een stuk bakpapier op een bord en leg er 50 gr. pistachenoten op. Schenk de karamel over de nootjes en laat het goed afkoelen.
 • Hak de notenkaramel in stukjes en zet het even weg en hak de chocola ook in kleine stukjes. Bekleed je cakevorm met bakpapier.
 • Haal het ijs uit de vriezer. Normaal is het goed om het ijs een half uur vantevoren er uit te halen omdat hij anders te hard is om te scheppen. Maar het ijs wat ik gebruikte was zacht genoeg om meteen te gebruiken. Bedek de bodem van het cakeblik met een laag ijs. Duw met de bolle kant zodat het een egaal laagje wordt. Verdeel er 2 eetlepels jam over en bestrooi met de chocolade. Bedek het met een laag ijs en druk weer aan. Verdeel er 3 el. jam over en bedek weer met ijs. Verdeel er 2 el. jam over en bestrooi met de pistachecaramel. Dek af met de rest van het ijs en vouw het cakeblik dicht met het bakpapier. Zet de ijstaart zeker 4 uur in de vriezer. 
 • Hak intussen de andere pistachenootjes. Stort de ijstaart op een schaal en verwijder het bakpapier. Verdeel de pistachenootjes en de frambozen op de bovenkant

Et voíla, je ijstaart is klaar!

Kerstdessert met Hertog IJs
kerstdessert ijstaart hertogijs
kerstdessert ijstaart hertogijs
Kerstdessert met Hertog Ijs

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik vergeten ben de pistachenootjes op de ijstaart te strooien. Omdat ik er een foto van moest maken met een hongerige pup naast me schoot ik gelijk in de stress ? Maar goed, als je hem voor jezelf maakt en geen foto’s hoeft te nemen heb je daar alle tijd voor.

Deze kerst gaan we eerste kerstdag uit eten en tweede kerstdag gezellig gourmetten bij mijn moeder. Geen kerststress dus voor ons gelukkig. Deze ijstaart kun je namelijk makkelijk 3 dagen vantevoren maken, superhandig!

Alvast een hele fijne kerst en geniet van het samenzijn!

Liefs,

Maruska

You Might Also Like...

Geen berichten

Laat een bericht achter