Alle categoriën Zelf maken

Cheesecake met een topping van blauwe bessen

De afgelopen week hadden we lekker vrij. Ondanks dat ik een Brabantse in hart en nieren ben vind ik carnaval echt vreselijk. In een stikdruk café zitten in een benauwd carnavalspak met een bierdamp van hier tot Maastricht…ik heb er simpelweg niks mee. In plaats daarvan brachten wij onze voorjaarsvakantie door in een lekker slow tempo. Uitslapen, netflixen en gewoon het gevoel hebben dat alles mag en niks moet. Heerlijk! Meestal komt tijdens zo’n vakantie het bakprinsesje in me naar boven. Je zult me niet zo snel uren in de keuken zien staan want dat vind ik echt zonde van mijn tijd. Daarom kies ik meestal makkelijke, snelle recepten uit. Bij voorkeur iets wat zoet is want daar heb ik echt een zwak voor. Deze cheesecake met blauwe bessen sausje maakte ik afgelopen week voor bij de koffie.

Deze vakantie heb ik een weekje offline ingelast van social media. Ik vind het gewoon fijn om niet zoveel bezig te zijn met mijn telefoon als de kinderen vrij hebben. Ik weet dat daardoor mijn bereikbaarheid op Instagram wel een stuk minder wordt. Want het algoritme is genadeloos en gooit je al snel terug in de donkere krochten van Instagram. Aan de andere kant is het effect wat het heeft op mijn gezin echt geweldig en dat voelt dan toch net even wat belangrijker.

Uitslapen tot een uur of half 10…ontbijten en dan erachter komen dat je om 3 uur honger hebt omdat je de lunch hebt overgeslagen. Dat was wel zo’n beetje ons dagritme in een notendop. Waarschijnlijk hoef ik je ook niet te vertellen dat ik mijn afvalpoging tijdelijk in de koelkast heb gezet. Three o’clock coffee met iets lekkers werd de vervanger van het twaalfuurtje ? Zoals deze cheesecake.

Wat heb je nodig

Voor de bodem

 • 150 gr. amandelmeel
 • 40 gr. boter
 • 3 eetlepels. koek &speculaaskruiden

Vulling

 • 600 gr. zuivelspread
 • 200 gr. suiker
 • 250 gr. zure room
 • 1 tl. vanille extract
 • beetje citroensap
 • 3 eieren

Sausje

 • 1 el. water
 • beetje citroensap
 • Een bakje blauwe bessen
 • 1 el. suiker
 • 1 el maizena

En zo ga je te werk

Verwarm de oven voor op 175 graden. Smelt de roomboter in een pan en zet het vuur uit. Daarna doe je het amandelmeel en de koek&speculaaskruiden erbij en roer dit goed door totdat je een mooi glad mengsel hebt. Bekleed een kleine springvorm met bakpapier. Spreid het mengsel over de bodem en druk goed aan. Zet de vorm in de oven en bak de bodem in 15 minuten af. Haal de vorm uit de oven en laat het goed afkoelen

Vulling maken

Neem een beslagkom en mix hier voor een paar minuten de zuivelspread in met de suiker totdat alles glad is. Voeg de zure room, citroensap en het vanille extract toe en meng goed. Roer nu zonder de mixer (!) de eieren er 1 voor 1 door. Giet alles in de bakvorm en bak de cheesecake ongeveer een uur in de oven totdat de randjes een beetje bruin worden.

Laat de cheesecake nu afkoelen buiten de oven. Haal even een mesje langs de zijkanten zodat de cheesecake niet aan de vorm blijft plakken. Vervolgens zet je hem nog een uur of 3 in de koelkast zodat hij goed op kan stijven. In de tussentijd kun je mooi een aflevering kijken op Netflix van je favoriete serie ? Als de 3 uur verstreken zijn kun je beginnen met de saus. Als eerste giet je het water in een pannetje. Voeg de bessen, suiker en citroensap toe en laat het lekker pruttelen. Serveer de cheesecake met het blauwe bessen sausje eroverheen.

Eet smakelijk!

Liefs,

Maruska

You Might Also Like...

2 Berichten

 • Reply
  Gertrud Prins
  12 maart 2019 at 20:23

  Hij ziet er werkelijk zalig uit enne volgens mij hoef jij je wat weglopende volgers betreft, helemaal geen zorgen te maken. Liefs.

  • Reply
   Roestompoes
   17 maart 2019 at 20:54

   Haha, nou Instagram is anders genadeloos hoor 🙂

  Laat een bericht achter