Alle categoriën Inspiratie

10x leuk dagje uit voor de meivakantie

De afgelopen weken hoorde ik het wel vaker. “Gaan jullie nog weg met de meivakantie?” Mijn antwoord is al jaren hetzelfde. “Niet weg als in de zin van ‘op vakantie’ maar we gaan wel af en toe een dagje uit.” Het lijkt elk jaar weer alsof half Nederland op vakantie gaat behalve wij. Maar ik vind het helemaal niet erg. Terwijl de meesten wekenlang in de vakantiestress zitten laat ik die twee vrije weken lekker op me afkomen als een warme deken.

Het eerste weekend begint meestal met het afschakelen van de drukte van werk en school. Als we praktisch halverwege week 1 zitten begint het meestal te kriebelen dat we toch echt wel iets moeten gaan ondernemen. Niks mis met een beetje luieren maar je moet wel iets te vertellen hebben op school naderhand. Terwijl het ene kind op de rug van een olifant heeft gezeten in Indonesië en de ander heeft geskied in de Alpen kun je als kind toch moeilijk aankomen dat je een Netflix marathon van 2 weken hebt gekeken. Dus ga ik meestal halverwege week 1 als een malle op zoek naar een leuk dagje uit.

De Entertainment goeroe

Vaak word er namelijk vlak van tevoren zuchtend naar me gekeken of we alsjeblieft nog iets gaan ondernemen. Standaard ben ik hoofdverantwoordelijke voor het complete entertainment programma binnen ons gezin. De rest kan namelijk niks verzinnen want daar hebben ze mama voor, ja zelfs papa denkt er zo over. Meestal ben ik dan wel een dag bezig om op zoek te gaan naar leuke uitstapjes. Meestal met twee kinderen op de achtergrond die elkaar in de haren vliegen, dus de wil om te slagen is hoog. Vaak kom ik er dan achter dat dat leuke uitje wat ik zojuist gevonden heb nét een paar dagen ervoor heeft plaatsgevonden. In datzelfde weekend dat we lam op de bank lagen af te schakelen 😉

Om dat te voorkomen en die zuchtende vragende blikken voor te zijn ging ik alvast op zoek naar leuke ideetjes voor een dagje uit. Misschien zit er ook wel iets voor jou bij, ik zet er hieronder 10 op een rijtje.

1. Zandsculpturenfestijn – Garderen

“Zandcarvers” van over de hele wereld zijn maanden bezig geweest om de meest bijzondere kunstwerken te maken uit zand. Dit jaar is het thema “Reis om de Wereld”. Als bezoeker ga je haast letterlijk op reis, want de organisatie wil met dit thema inspelen op de beleving. Je levert om te beginnen je ‘boarding pass’ in bij de stewardess. Als je het vliegtuig uitstapt, wandel je meteen over de brug met uitzicht op een skyline met wereldberoemde bouwwerken. Licht- en geluidseffecten wekken de suggestie van dag en nacht.


Bijzonder is de onderwaterwereld. Beelden van duikers en zeedieren zijn te zien achter glas, in een grot. De looproute leidt daarna naar buiten, langs uiteenlopende culturen. Ook nieuw is een overdekte ruimte, die de sfeer heeft van Burgers’ Zoo. De absolute blikvanger is een creatie van bijna 6 meter hoog en 20 meter lang. Compleet met waterval en zeer gedetailleerde beelden van onder meer wilde dieren uit Afrika. Een gemiddeld bezoek duurt hier ongeveer 2 1/2 uur en de toegang voor dit leuke dagje uit is € 5 voor kinderen van 6-12 jaar en vanaf 13 jaar betaal je €9,50.

dagje uit naar het zandsculpturenfestival
bron: Zandsculpturenfestival

2. Tulpenfestival -Noordoostpolder

Met ruim 2.000 hectare bollenvelden is Noordoostpolder één van de grootste bloembollengebieden van Nederland. De vele kleurrijke tulpenvelden in het voorjaar zijn een lust voor het oog en spectaculair om te bezoeken. Zelf was ik vorig jaar op bezoek bij de lieve dames van de Fam Flowerfarm. En ik kan je vertellen dat er niks mooiers is dan zelf rondwandelen tussen de tulpenvelden.

Het hoogtepunt van het tulpenseizoen in Noordoostpolder is het Profytodsd Tulpenfestival dat plaatsvindt van vrijdag 19 april tot en met zondag 5 mei. Tijdens het Tulpenfestival kun je diverse wandel-, fiets- en autoroutes volgen die je langs de tulpenvelden leiden.Ook zijn er heel veel leuke activiteiten, sommige gratis en voor andere moet je betalen. Echte aanrader is de Tulpenpluktuin in Marknesse. Daar kun je, de naam zegt het al, zelf je eigen bos tulpen plukken in een prachtige omgeving!

10x leuke dagjes uit, tulpenpluktuin Marknesse
Bron: Tulpenpluktuin Marknesse

3. Wetenschapsfestival – Rotterdam

Op 2 Mei vindt Expeditie NEXT plaats in en rondom de Maassilo in Rotterdam. Overdag kunnen kinderen en (groot) ouders vragen stellen aan o.a. André Kuipers, Dylan Haegens, Diederik Jekel en en wetenschappers uit heel Nederland. Je kunt er op leerzame expedities gaan, mini-colleges bezoeken, wetenschapsdocumentaires kijken met een bak popcorn in de hand en op de Science Fair verwonderlijke proefjes doen. In de avond is er een programma voor volwassenen.
Kaarten zijn gratis voor kinderen tot 18 jaar en €5,00 voor volwassenen. In ruil voor de kaartprijs ontvang je twee gratis consumpties. 

10x leuk dagje uit, expeditie next

4. Animal Event – Hilvarenbeek

Is je kind nou echt een dierengek? Dan kun je beter 3-4 of 5 mei naar Hilvarenbeek gaan. Daar vindt dan het jaarlijkse Animal Event plaats waar je van alles te weten komt over de verzorging van je huisdier. Je vindt er naast leuke winkeltjes een echt raskattencafé en er zijn tal van activiteiten. Neem gerust je hond mee want er is van alles te doen samen met je maatje. Zo kun je meedoen aan een echte hondenrace, lekker kanovaren met je hond en verschillende clinics volgen. Misschien vind je het wel leuk om te weten hoe jij een succesvol Instagram account kunt beginnen voor je eigen huisdier?

Uitrazen op het strand en in het water en dan fris gewassen in de doggy-wash terug naar huis. Aan alles is gedacht. Op zondag wordt trouwens de finale gehouden van “De Mooiste Hond van Nederland”, ook wel leuk om te bezoeken. Tickets zijn €15,= voor kinderen van 3-12 jaar en volwassenen betalen €2,50 meer.

10x leuk dagje uit, animal event

5. Vliegerfestival – Valkenswaard

Op 4 en 5 mei vindt voor de vijfde keer op rij het Vliegerfestival plaats in Valkenswaard. Tijdens het festival kun je vliegeraars uit heel Europa aan het werk zien. Er zijn vliegers te zien van enkele centimeters klein
tot meer dan 25 meter groot in alle soorten en maten. Het hele weekend zijn er diverse demonstraties te zien met als klapstuk het
nachtvliegeren op zaterdagavond. Hier zullen diverse verlichte vliegers het
luchtruim kiezen. En mocht je nu de kriebels krijgen dan kun je zelf ook een poging wagen om een vlieger de lucht in te krijgen. Mocht dat nou niet lukken dan kun je altijd nog lekker op het terras genieten van een drankje. De toegang is uiteraard gratis!

10x leuk dagje uit in de meivakantie,Vliergerfestival
Bron: Vliegerfestival Valkenswaard

6. Tropenmuseum-Cool Japan – Amsterdam

Cool Japan brengt de wereldwijde fascinatie voor Japan in beeld: van Hello Kitty tot samoerai en van de herkenbare Japanse horror tot kawaii (‘cute’) fashion uit de straten van Tokio. De tentoonstelling trok eerder een recordaantal bezoekers in Museum Volkenkunde te Leiden, en is nu in vernieuwde vorm te zien in Amsterdam. Ben je dus liefhebber van Kawaii en Animé dan moet je hier echt geweest zijn. Mijn favoriet is toch echt wel
deze installatie ‘Colorful Rebellion – Seventh Nightmare’ . Het is een kleurrijke kamer met een leeg, wit bed. De wanden zijn bekleed met onconventionele materialen zoals plastic speelgoed, knuffelbeesten, linten en nepbont. Hoe vet is dit? Tickets voor het Tropenmuseum kosten voor kinderen van 4-8 jaar €8,= en voor volwassenen €16,=

Bron:Tropenmuseum

7. Museum van de Twintigste Eeuw – Hoorn

Een paar jaar geleden bezocht ik al eens het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn vertelt aan de hand van honderden voorwerpen en tientallen interieurs over het leven in de vorige eeuw. Hoe woonden onze (groot)ouders? Met welk speelgoed speelden kinderen? Wat voor winkels waren er? Hoe werd gekookt? Wat deed men in de vrije tijd? Wat was er op radio of televisie te beleven? Op dit soort vragen krijg je in dit nostalgische museum antwoorden. Echt een feest van herkenning zo’n throwback naar vroeger. Leuk ook om te combineren met een dagje Hoorn.

10x leuk dagje uit in de meivakantie, museum van de 20e eeuw
Bron: Museum van de 20e Eeuw

8. Beeld en Geluid – Hilversum

Het Beeld en Geluid Museum in Hilversum is echt een leuk dagje uit voor de kids. Zelf een kijkje achter de schermen nemen bij radio en tv en interactief bezig zijn met allerlei vormen van media. Want media is tegenwoordig overal aanwezig, neem bijvoorbeeld Instagram, Snapchat en YouTube. Elk kind is hier wel dagelijks mee bezig dus ik kan me bijna geen passender dagje uit bedenken voor ze dan dit. De hoofdrol spelen in een spannende achtervolgingsscéne uit Flikken Maastricht bijvoorbeeld wil toch iedereen? Tickets kosten €9,50 voor kinderen van 4-9 jaar en volwassenen betalen €17,=

10x leuk dagje uit in de meivakantie, Beeld en Geluid
Bron: Beeld en Geluid

9. Nemo Science Museum – Amsterdam

Echt 1 van de leukste musea in Nederland als je het mij vraagt. In dit Museum kunnen je kids de hele dag helemaal losgaan op het gebied van wetenschap. Het overgrote deel is interactief waardoor ze de hele dag bezig zijn. Op ontdekkingstocht door het heelal, proefjes doen in het laboratorium en een reis door je eigen brein. Zomaar een kleine greep wat er zoal te beleven is. Bovenop het dak kun je tijdens de meivakantie zelfs tulpen in alle geuren en kleuren bewonderen.

10x leuk dagje uit in de meivakantie, Tulp Festival op dak van NEMO
Bron: Tulp Festival door Digi Daan

10. Kids Adventure Week – Zandvoort

Van 28 April-5 Mei is er in Zandvoort de Kids Adventure Week.Tijdens deze week zijn er in Zandvoort heel veel leuke activiteiten te doen zoals golfsurfen, een parcours afleggen met een segway, je eigen bootje timmeren, speurtochten en nog veel meer. Kijk op hun site voor het actuele programma en eventuele kosten.

10x leuk dagje uit in de meivakantie, kids adventure week zandvoort
Bron VVV Zandvoort

Volgens mij heb ik de hele meivakantie nu wel “gecovered”. Ik weet zeker dat er vast iets bij zit om te ondernemen. Welk dagje uit lijkt jullie het leukst?

Liefs,

Maruska

You Might Also Like...

Geen berichten

Laat een bericht achter