Alle categoriën Zelf maken

De rode kool die uiteindelijk als salade belandde…

Pas geleden kocht ik een rode kool. Waarom? Geen idee…gewoon omdat het kan. Ik ging op pad naar de Jumbo en had money om te “spenden”. Vrij vertaald betekent het dat ik op pad ging om dingen te kopen die ik absoluut niet nodig had. Ik gooide bijvoorbeeld een zak paprikachips, confetti cakejes en een reep Hazelnoot chocola in mijn mandje. Onbewust had ik blijkbaar een “craving” voor de rode kool met appeltjes die mijn moeder vroeger maakte. Ik stond namelijk ineens op de groente afdeling met een rode kool in mijn hand.

Ik ben zoals jullie wel weten het liefst welgeteld een kwartier bezig in de keuken om het avondeten te maken. Met een uitloopmogelijkheid tot 30 minuten als ik er echt zin in heb. Noem me maar een “Hatseflats-klaar” moeder als je wilt. Mijn kinderen zijn dan ook opgegroeid met de rode kool uit het HAK potje van Martine Bijl. En niet met de verse rode kool met appeltjes die mijn moeder altijd zo lekker kan maken. De teleurstelling op de gezichten van de kinderen als ze mijn recept zouden vergelijken met die van oma wilde ik ze besparen. En toch stond ik daar ineens met een rode kool in mijn hand, hoe verzin je het?

Faalangst

Was het tijdelijke kortsluiting in de hersenen of goddelijke interventie dat dat paarse gevaarte in mijn mandje belandde? We zullen het nooit weten… Feit is wel dat het ding werd afgerekend en binnen een uur belandde in mijn koelkast. Dagen gingen voorbij en telkens stelde ik het uit om aan die beruchte rode kool te beginnen. Hij belandde ook steeds verder achterin de koelkast, zo ver dat ik niet eens wist dat ik hem nog had. Op een gegeven moment vroeg mijn man wat ik nou eigenlijk van plan was met die paarse bal die achterin lag. Pfff dacht ik…nu hij weet dat hij er ligt móet ik echt heel snel maken dat ik er iets mee doe voordat ik commentaar krijg. Het uur U van ontbinding kwam namelijk ook steeds dichterbij en ik besefte dat ik er nu echt aan moest geloven, weggooien was geen optie.

Salade van rode kool

Salade van rode kool

De angst voor een dikke vette fail was zo groot dat hij uiteindelijk is beland als salade. Ja echt…kansloos…ik weet het. Het ding moest op en ik was er eigenlijk al een beetje klaar mee. Ik ga wel naar mijn moeder met de kinderen als ze weer eens die rode kool met appeltjes willen eten. Ik hou het wel bij een salade, eentje die nog lekker was ook!

Ingrediënten:

 • 1/3 rode kool
 • zakje gemengde sla
 • 150 gr. gerookte kipfilet
 • 1 gele paprika
 • 150 gr. cherrytomaatjes

Dressing:

 • 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
 • 2 mandarijntjes
 • 1 stukje verse gember (1 cm. dik en 3 cm. lang)

Bereiding:

 1. Voor de dressing pers je de mandarijntjes uit en meng je dit met de olie. Verwijder de schuilvan d gember en snipper deze fijn. Voeg dit toe aan de dressing.
 2. Snij de gerookte kip in plakjes en in grote stukken. Snij de gele paprika in dunne repen en halveer de cherrytomaatjes.
 3. Neem met een stevig mes 1/3 van de rode kool. Verwijder wel de buitenste harde bladeren. Snij hem dan vervolgens in kleine reepjes fijn.
 4. Meng de sla met de gesneden rode kool in een schaal. Voeg de paprika, kip en cherrytomaatjes toe. Giet de dressing eroverheen en wacht 5 minuutjes. Voeg naar smaak wat zout en peper toe.
Salade van rode kool

Nou, zo moeilijk was dat niet, toch? Wel een heerlijk frisse salade op een warme lentedag. Die rode kool met appeltjes scoren we vast wel weer een keer bij mijn moeder.

Liefs,

Maruska

You Might Also Like...

3 Berichten

 • Reply
  Andrea de Groot
  22 mei 2019 at 20:30

  Ik houd van zulke verhalen! Paarse ballen in je koelkast ?

  • Reply
   Maruska
   22 mei 2019 at 20:43

   Klinkt wel heel fout als je het zo zegt Andrea ?

 • Reply
  Gertrud Prins
  23 mei 2019 at 12:32

  Je kan me nog meer vertellen Maruska maar jij bent gewoon een keukenprinses hoor, X

 • Laat een bericht achter