Alle categoriën Inspiratie

Tranquil Dawn, Kleur van het jaar 2020

Afgelopen dinsdag mocht ik samen met een aantal andere interieurbloggers aanwezig zijn bij de wereldwijde lancering van de Flexa Kleur van het jaar 2020. Op een toplocatie vlakbij Leiden bij “Brasserie Buitenhuis” met uitzicht over het water. Echt genieten geblazen!

Brunch with a view

Bij aankomst mochten we alvast genieten van het prachtige uitzicht en de toplocatie. Allemaal tot in de puntjes gestyled door Souraya. Wat kan ze dat toch goed hè, fantastisch gewoon! Na afloop mochten we hier nog met zijn allen genieten van een overheerlijke vegetarische brunch.

Vol verwachting klopte ons hart

Maar eerst terug naar de onthulling van de Kleur van het Jaar. De afgelopen weken hebben we met zijn allen volop lopen speculeren. Wat zou nu de nieuwe Flexa Kleur van het Jaar 2020 gaan worden? Flexa gaf de afgelopen dagen op haar Instagram account al verschillende teasers over wat de kleur zou kunnen worden. Vaak in hele uitgesproken felle kleuren. De reacties waren niet altijd even positief ? Te harde kleuren zoals felrood en smurfjesblauw zijn blijkbaar nog niet echt de kleuren die we prominent in ons interieur terug willen zien.

Zelf had ik het gevoel dat het een rood/oranje tint zou kunnen worden maar een mintkleur of een lichte lavendelkleur zaten ook in mijn top 3. Misschien was het niet zo bedoeld maar het werd ons al snel duidelijk bij aankomst. De 4 verschillende kleurpaletten stonden namelijk al buiten opgesteld voordat het daadwerkelijk bekend zou worden gemaakt. We hadden dus de primeur! Binnen vertelde Heleen van Gent, hoofd van het AkzoNobel Aesthetic Centre, over hoe de kleur van het jaar 2020 tot stand is gekomen.

Kleur van het Jaar

In het kort is de nieuwe kleur tot stand gekomen nadat een team van kleurenexperts van over de hele wereld zich heeft gebogen over de vraag “Wat houdt ons bezig, waar hebben we als mens behoefte aan?”. Heleen van Gent omschreef het als volgt:

“Met 2020 in het zicht, en dus een nieuw decennium, wordt het tijd om onze horizon te verbreden. We willen voor onszelf zorgen, maar ook voor elkaar. We willen leren van ons erfgoed en verloren vaardigheden herontdekken. Dit alles gaan we met eerbied en verwondering tegemoet, zoals we dat doen bij het zien van een prachtige zonsopgang”. Heleen vervolgt: “Dit alles vertaalt zich naar een interieur waar we kunnen reflecteren, waar we kunnen zorgen, onze creativiteit vrij spel geven en waar we ons omringen met de natuur. In 2020 geven we ons thuis een menselijk gevoel.”

Tranquil Dawn van Flexa

Tranquil Dawn kleurpaletten

Om 11 uur was het dan zover, de kleur van het jaar werd onthuld. Tranquil Dawn is de kleur van het Jaar 2020! Een lichte groengrijze tint die met verschillende lichtinvallen en gecombineerd met andere kleuren tussen blauw, grijs en groen meebeweegt. Vergelijkbaar met de rust en kalmte die een koele zonsopgang uitstraalt. Net zoals de afgelopen jaren werden er door Colour Futures weer 4 verschillende trendpaletten gepresenteerd met als hoofdkleur Tranquil Dawn. Ik laat ze hieronder aan je zien.

“A home for creativity”

Tranquil Dawn
Tranquil Dawn Creativity
Creativity kleurenpalet Flexa kleur van het jaar 2020

“A Home for Care”

“A Home for Meaning”

“A Home for Play”

Welke is jouw favoriet?

Zoals je hierboven ziet zijn er zoveel verschillende mogelijkheden om Tranquil Dawn te combineren met andere kleuren waardoor je meteen een hele andere sfeer krijgt. Vooral het gebruik van horizontale lijnen die teruggrijpen op uitgestrekte landschappen is duidelijk terug te zien. En wat vind je van het gebruik van de geometrische rasters op de muur? Ik vind het echt te gek en borrel nu al van de inspiratie!

Ik kan me dan ook niet anders voorstellen dat deze Flexa Kleur van het Jaar 2020 een grandioos succes gaat worden die in heel veel huizen terug te zien zal zijn. Mijn favoriet is toch wel het “Play” palet en die zal ik zeker in mijn eigen huis toe gaan passen. Welke is jouw favoriet?

Liefs,

Maruska

Broninfo kleurpaletten: Flexa Kleurentrends 2020

You Might Also Like...

Geen berichten

Laat een bericht achter