Alle categoriën Inspiratie Zelf maken

Flexa Kleur van het jaar 2020 Tranquil Dawn bij mij thuis.

Een tijdje geleden werd de Flexa kleur van het jaar 2020 bekend gemaakt. Ik was daarbij aanwezig en was blij verrast met Tranquil Dawn. Eindelijk een frisse kleur nadat we een aantal jaar op rij meer natureltinten hadden gezien. Als je het leuk vindt kun je mijn blog daarover hier teruglezen.

Tranquil Dawn

Ik hoorde van veel mensen dat ze Tranquil Dawn erg vonden lijken op Early Dew, een hele populaire kleur van een paar jaar geleden die zelfs zijn eigen hashtag kreeg, de #earlydewclub. Maar in het echt oogt Tranquil Dawn toch heel anders, een hele frisse vergrijsde tint waarmee ik heel graag aan de slag wilde in mijn eigen huis!

Inspiratie

Tijdens de onthulling van de Flexa kleur van het jaar liet Heleen van Gent (hoofd van het AkzoNobel Aesthetic Centre) in een presentatie de verschillende kleurpaletten zien. Ik was helemaal weg van het Play palet, niet alleen vanwege de frisse heldere kleuren maar ook vanwege de speelse toepassingen die in de presentatie werden getoond. Bij 1 foto zuchtte ik meteen “Dit wil ik ook…”. Geen ideee óf het me zou lukken maar als ik eenmaal iets in m’n hoofd heb dan krijg ik het er ook echt niet meer uit. Uiteindelijk heb ik dit idee toegepast in mijn eigen huis, wát het was kun je iets verderop zien ?

Van Zweedse blokhut naar een mooie werkplek

Onze voorzolder werd al jaren gebruikt als wasruimte, eigenlijk was het een plek in huis waar sinds de jaren 70 niks meer aan was gedaan. Met houten schrootjes zover het oog kon reiken had het meer weg van een Zweedse blokhut dan een zolderkamer in Brabant. Tijd om al die meuk van de muren te trekken en er een mooie werkplek van te maken. Om het een creatieve, inspirerende ruimte te maken ging ik aan de slag met het Play palet van Flexa.

Muren voorbehandelen met voorstrijk

Omdat mijn muren net gestucd waren gebruikte ik eerst een goed voorstrijkmiddel van Alabastine. Dat zorgt ervoor dat de verf niet direct in de muur wordt gezogen en dat de kleuren mooi egaal opdrogen. Het waren wel weer een paar uurtjes extra werk maar wat moet dat moet.

Kleurvlakken kiezen

De basis van mijn plan was om een raster op de muur te maken. Meestal schets ik een ruw opzetje van hoe ik het in gedachten heb, een hersenspinsel visualiseren helpt mij altijd enorm. Door het globaal inkleuren van de verschillende onderdelen had ik al een vrij aardig idee welke kleuren ik wilde gebruiken. Toch bestelde ik álle kleurtesters van het Play palet van Flexa om in het groot te kunnen zien welke kleuren ik het mooiste vond matchen. Wist je trouwens dat de kleurtesters in meer dan 500 kleuren verkrijgbaar zijn? Ze kosten maar € 1,99 per stuk en het verzenden kost niks.?

Met de Flexa kleurtesters maakte ik vervolgens allemaal proefjes om te kijken welke kleuren het beste bij elkaar matchten en hing ze op de muur. Ook gebruikte ik de Flexa Visualizer App, altijd handig om te kijken hoe een bepaalde kleur overkomt op de muur.

Rekenen tot diep in de nacht

Omdat ik met een trapgat zat waar ik moeilijk in de hoekjes kon komen besloot ik het raster alleen op een makkelijk te bereikbare plaats te maken. Mijn nek breken tijdens de zolder makeover leek me namelijk niet bepaald wenselijk. Maar toen kwam het: Hoe zet ik in gódsnaam het raster op de muur zodat het precies uitkomt en dat alle vakjes recht zijn en niet schots en scheef?! Ik besloot eerst maar eens te kijken hoe groot ik mijn vakjes wilde maken. Ik maakte 3 vierkantjes, 2 van 10 bij 10 centimeter en 1 van 15 bij 15 centimeter. Als ik voor de laatste maat was gegaan was ik waarschijnlijk sneller klaar geweest. Maar you know me, ik kies altijd voor de lastigste weg. Ik koos voor de kleinere maat omdat ik dat simpelweg gewoon mooier vond.

De maskeertape die ik wilde gebruiken was 18 millimeter breed. Ik moest nu uitrekenen hoeveel vakjes ik dan kon zetten zodat ik precies goed uitkwam. En wanneer doe je dat dan? Als je in bed ligt om 23.00 uur en je hoofd overuren maakt, het waren echt hele korte nachtjes die week. ?

De basis

Ik dekte de vloer eerst goed af want als ik schilder maak ik er altijd een puinhoop van. Geen idee hoe anderen het voor elkaar krijgen zo netjes te werken maar ik zit altijd van top tot teen onder de verf. Om te beginnen plakte ik met maskeertape precies af waar mijn raster zou komen. Ik schilderde een groot donkergrijs vlak met Flexa Creations matte muurverf in de kleur T7.05.25 en verfde mijn traphekje en de verwarmingsbuizen alvast mee in matte lak in de kleur C6.49.48. Een lekkere felle rood/oranje tint die ik al vanaf het begin zéker wilde gebruiken.

Darth Vader

Ik had uitgerekend dat ik 19 bij 19 vakjes kon maken op het grote stuk en nog een aansluitend vak van 12 bij bij 7 vakjes. Zo kwam ik precies goed uit. Om te beginnen plakte ik de eerste lijn boven de plint met maskeertape. Om de andere lijnen op de muur te zetten gebruikte ik een laserapparaat, zo kon ik de tape makkelijk langs de laserlijn plakken zodat de lijnen ook echt recht werden. Omdat er nogal wat tape op de muur zat moest ik tussendoor wel de geplakte lijnen aandrukken want anders liet het zachtjes aan een beetje los. Met het laserapparaat kon ik zowel horizontale als verticale lijnen maken, perfect dus om een raster te maken! Mijn kinderen vonden het lijken op het lichtzwaard van Darth Vader. En ik zal je zeggen…we hebben ook echt even een lichtzwaardgevecht gehouden.? Het afplakken duurde ongeveer 4 uur trouwens, lekkere bezigheid zo vlak na je werk. Maar als de basis klopt dan gaat de rest supersnel.

Raster afplakken Flexa Tranquil Dawn

Rollen maar

De volgende dag pakte ik de verfroller om over het afgetapete vlak heen te rollen. Ik had de donkergrijze laag er maar 1 keer op gezet want anders zou hij misschien moeilijker te dekken zijn met de witte verf. Uiteindelijk heb ik er toch nog 3 lagen wit overheen moeten rollen totdat ik tevreden was.?

Raster maken met Flexa

Het verwijderen van de tape vind ik altijd een spannend momentje. Het is altijd de vraag wat er tevoorschijn komt en of de verf niet onder de tape door is gelopen. Maar met de paarse tape voor gevoelige ondergronden gebeurt dit vrijwel nooit. Ik gebruik deze tape dan ook altijd bij elk project. Gelukkig kwamen er perfecte vierkantjes onderuit na het verwijderen van de tape. Het idee wat ik in mijn hoofd had was gelukt, wat een opluchting!

Kleurvlakken maken

Omdat het raster al vrij druk was besloot ik de rest van de muren rustig te houden kwa patroon. Ik wist alleen nog niet zeker welke kleur ik wáár wilde gebruiken, ik besloot eerst even met de kleurtester Tranquil Dawn te kijken of deze mooi zou matchen naast het zwart-witte raster. Dit pakte goed uit dus besloot ik deze kleur te gebruiken. Ik gebruikte wederom de tape om de randjes af te plakken en met mijn gogo-gadget armen haalde ik het nét om over het traphekje heen gebogen tot in het uiterste hoekje te komen.

Pastelroze als mooie tegenhanger van Tranquil Dawn

Het raster en het oranjerood waren kwa uitstraling vrij koel en stoer. Daarom vond ik warme pastelkleuren er erg goed bij passen om het geheel wat zachter te maken. Naast het kleurvlak van Tranquil Dawn schilderde ik op de hoge muur ernaast de pastelroze tint B7.06.78.

Aan de andere kant hadden we een schuifkast laten maken van MDF platen. Superhandig om onder andere de vriezer en de stofzuiger mooi erachter weg te werken zodat ze niet in het zicht zouden staan. Om te beginnen zette ik het MDF in een speciale grondverf op terpentinebasis, anders zou de verf niet mooi pakken. Daarna schilderde ik de schuifkast in een gele kleur uit het Play palet. Maar bij nader inzien vond ik het toch iets teveel kermis bij elkaar. Ik besloot dezelfde roze tint er overheen te schilderen die ik op de hoge muur had zitten en dat maakte het meteen een mooier geheel.

Op de andere muur hield ik het wat rustiger. Ik schilderde de muur helemaal wit en voegde een klein accent toe door een aantal horizontale strepen te schilderen in dezelfde oranjerode kleur die ik op het traphekje had gebruikt. Het bureau schilderde ik mee in een matte lak in de kleur Tranquil Dawn. De schuine witte balk schilderde ik met Flexa Mooi Makkelijk Mooi Wit en de oranje balk met matte lak in de kleur die ik zo geweldig mooi vond, de C6.49.48.

Eindresultaat

Het zachte Tranquil Dawn combineert echt geweldig mooi met zowel harde als zachte kleuren. Een kleur die we denk ik in veel verschillende huizen zullen terugzien omdat hij steeds een andere uitstraling heeft. Zeg nou zelf, deze kleur verdient toch ook zijn eigen hashtag? Wat dacht je bijvoorbeeld van #tranquildawnfan? ? Count me in!

Ik ben in ieder geval erg tevreden met het eindresultaat, het is precies geworden zoals ik het in gedachten had. De voorzolder is veranderd van een Zweedse blokhut in een mooie, inspirerende werkplek. Eindelijk een eigen plekje waar ik lekker in mijn eigen creatieve bubbel kan kruipen. Ik ben heel erg benieuwd wat jullie ervan vinden!

Liefs,

Maruska

You Might Also Like...

6 Berichten

 • Reply
  Deense zomer
  15 november 2019 at 19:48

  Onwijs creatief en inspirerend. Nogmaals WAUW!!!

  • Reply
   Maruska
   15 november 2019 at 20:15

   Ontzettend leuk om te horen, dankjewel!

 • Reply
  Gertrud
  16 november 2019 at 11:45

  Lieve schat, ik heb het al vele malen eerder gezegd maar jij bent toch echt de ware creatieve verf koningin !! Wat heb je weer een geweldig staaltje verfwerk laten zien. Het staat echt onwijs mooi! En zo helemaal jij! Nogmaals een hele diepe buiging. Daar ga jij met veel plezier blogs schrijven. X

  • Reply
   Maruska
   17 november 2019 at 20:21

   Wat lief Gertrud, zo fijn om te horen! Je bent een schat!

 • Reply
  Lieke
  6 mei 2020 at 17:00

  Super leuk gedaan! Ik wil ook tranquil dawn met wit gaan gebruiken, dus vroeg me af welke kleur wit jij precies hebt gebruikt?

  • Reply
   Roestompoes
   6 mei 2020 at 18:26

   Hi Lieke!

   Ik heb voor de wanden Flexa Powerdek Stralend Wit gebruikt en voor het houtwerk Flexa Mooi Makkelijk Mooi Wit ☺️
   Benieuwd hoe je Tranquil Dawn gaat toepassen thuis, wordt vast lekker fris!

  Laat een bericht achter